Om Tvål

AuroTrading

Importör och grossist av

Ayurvedisk kosmetika från Indien


Under supervision of

Lord Dhanvantari

Father and protector of Indian medical science and Ayurveda


---o--- Enterprises

Om Tvål.

Traditionell tvål är gjord av olja och soda. Själva tillverkningen är en ganska enkel process, så länge man har ett bra recept. Man blandar helt enkelt en exakt mängd olja med en bas av lika exakta mängder av vatten och soda och rör om. Eteriska oljor, utvunna ur växter, kan också tillsättas för behaglig doft och medicinska egenskaper. Under omrörningen sker sedan den kemiska process som kallas förtvålning (saponification). Det som händer under denna process är att oljan delas upp i sina beståndsdelar, fett och glycerine. Fettet reagerar med sodan och bildar det som som vi kallar tvål. Det mjukgörande och naturliga glycerinet som blir kvar i tvålen, är ett av de mest effektiva hudvårdande och fuktighetsbevarande och ämnena vi känner till.


Nuförtiden ser tvåltillverkning dock helt annorlunda ut. Glycerin har många olika användningsområden i den moderna kemiska industrin, inte minst som huvudingredients i återfuktande hudcremer, och att ta vara på glycerinet har blivit mycket lönsamt. Inom modern tvåltillverkning börjar man således med att separera fettet och glycerinet i oljan på kemisk väg och sedan sälja glycerinet (till hudcremestillverkaren...). Alla sorters oljor, så väl ätliga som oätliga och även animaliskt fett, delas upp på detta sätt i moderna oljeraffinaderier och används i tvåltillverkningen. Fettet renas och bleks därefter på kemiska väg från doft och färg, innan det, under högt tryck och stark värme, processas med kaustiksoda till tvålgranulat. Tillsammans med parabener, ftalater, parfym, konserveringsmedel, färgämnen, ett eller flera kemiska lödderämnen, skumstabiliserande och förtjockande nonjonaktiva och anjonaktiva tensider, alkaliska emulgeringsmedel etc, pressas slutligen tvålen till önskad form eller blandas ut med vatten och hälls på flaska. Detta är den vanliga tvål som du hittar i hyllorna i dagligvaruhandeln.


Idag finns det inte många tillverkare kvar som tillverkar den gammaldags olje- och sodabaserade tvålen. Våra producenter tillhör dock det lilla fåtal som fortsätter att välja ut högkvalitativ cocosnötsolja och använda hela oljan i tillverkningen.

Foto: John Rosencranz

(www.johnrosencranz.se)

---o--- 2016